Nieuws van de SWO

Startersdag 2017

Seminar startersdag 2017 Leiden

De tweede editie van dit half jaarlijks terugkerend event was een succes. Ondanks de eerste warme zomerse dag, wat meestal zorgt voor lagere opkomsten, is het een druk bezochte bijeenkomst geweest waar veel pre-starters hun licht konden opsteken wat er allemaal komt kijken bij het opstarten van een bedrijf.

Ex-ondernemer en ondernemerscoach Ton Glissenaar nam in het seminar "Succesvol een eigen bedrijf starten, hoe doe ik dat?" de bezoekers stapsgewijs mee in hoe ook zij gedegen van start kunnen gaan.

 

Sinds juni 2013 is Ton met pre pensioen. Pensionado in opleiding noem hij dat. Maar hij blijft een ondernemer in hart en nieren. Om de geraniums geen water te hoeven geven adviseert hij ondernemers en geeft seminars over het ondernemerschap. Ton heeft o.a. drie filialen geëxploiteerd, is bestuurlijk actief geweest als o.a. voorzitter van de Ondernemers Vereniging Zoetermeer, vice voorzitter van MKB Haaglanden en bestuurslid, vice voorzitter en bedrijfsadviseur bij de Kamer van Koophandel Haaglanden. Tevens is hij bestuurslid van de Stichting Werk en Onderneming

 

Powerpoint Presentatie Seminar

 


Startersdag 2017

 

Startersdag Leiden 2017 Arie Feij en Robert Strijk

 

Sartersdag 2017 Leiden

 

Startersdag Leiden 2017

 

Seminar startersdag Leiden 2017 Ton Glissenaar

 

Seminar Startersdag Ton Glissenaar

 

Nieuwe faciliteiten voor startende ondernemers in bedrijvencentrum De Framboos
Flexwerken is meer dan werken alleen

Startende ondernemers hebben vaak de behoefte elkaar te ontmoeten, bijvoorbeeld om ideeën uit te wisselen of om uit het isolement te breken, dat alleen werken soms met zich meebrengt. Flexwerkplekken zijn voor hen een uitkomst. Daar ontmoeten ze andere ondernemers en doen ze inspiratie op. Flexwerken is meer dan werken alleen. Wij zijn ervan overtuigd dat door de synergie die hier op een natuurlijk wijze ontstaat en door de betaalbaarheid van deze faciliteiten de regionale economie gestimuleerd wordt.” Aan het woord is Arie Feij, directeur van de Stichting Werk en Onderneming. In bedrijvencentrum ‘De Framboos’ (Frambozenweg 23 in Leiden) zijn niet alleen prachtige flexwerkplekken gecreëerd, maar ook coach-, vergader- en ontvangstruimtes. Op donderdag 6 september zal de directeur van de Kamer van Koophandel Bastiaan de Roo deze werkplekken feestelijk in gebruik nemen.


SWO

De doelstelling van de Stichting Werk en Onderneming (SWO) is niet het creëren van werkgelegenheid, maar het stimuleren van de regionale economie. “We zijn er voor de beginnende ondernemer, we faciliteren hem zoveel als mogelijk is en doen dat vanuit een sociaal maatschappelijke invalshoek.”


Verwend

De startende ondernemer die niet thuis wil werken wordt in De Framboos verwend. Er zijn moderne coach-, vergader- en overlegruimtes met alles erop en eraan. Bovendien zijn er ruimtes voor workshops, ontvangst- en presentatieruimtes. Mooi open met glas. Die ruimtes zijn vanaf nu niet alleen te huur voor ondernemers met een kantoor in De Framboos, maar ook voor startende ondernemers ‘van buiten’. En dan zijn er natuurlijk de comfortabele flexwerkplekken.

In de aanpak van de verbouwing van De Framboos is deze ‘we staan niet stil’-mentaliteit ook terug te vinden. “We gebruiken niet alleen veel glas,” zegt Feij, “maar hebben ook mooie stimulerende kunstwerken van kunstenaar Peter Zuur aan de muren gehangen. We hebben - met als motto: weg met de lulligheid van zoetsappige plaatjes - weer gekozen voor beweging, maar dan een beetje ruig, een beetje anders. En dat is een prachtige contrasterende aanvulling op de werken van Claire Felicie die er al hangen. Kortom: mooi, modern en stimulerend. Passend bij een stichting die aan de weg timmert en zich op facilitair gebied inzet voor de beginnende ondernemer.”


Het antwoord op de vraag: ’Verdien je dan niets?’ is heel helder. “Nee. Wij zijn een ideële instelling. Zonder winstoogmerk. Als er al sprake is van winst dan zetten we die direct om in activiteiten zoals deze. Zo doen we recht aan onze doelstelling en stimuleren we de regionale economie.”


Andere aanpak

Dat de SWO een andere aanpak niet schuwt en een warm hart toedraagt aan ondernemers die op een inspirerende en andere manier in het ondernemersleven staan, blijkt wel uit de ruimte die zij geven aan de Gangmakerij. “Deze groep jonge Leidse ondernemers die min of meer idealistisch out of the box durft te denken, verzorgt tot 1 september de warming-up van de flexwerkplekken. Hun standpunt ‘ondernemen doe je nooit alleen, maar altijd samen’ sluit precies aan bij wat ons met deze flexwerkplekken voor ogen staat”, aldus Feij.


Gangmakers

Volgens Chiara van den Berg, woordvoerster van deze gangmakers, gaan ze voorop in de wereld zonder hun eigen succes na te streven. Een initiatief om het sociaal ondernemerschap te stimuleren. Het begon met een groepje van vier ondernemers dat vond dat er wat anders moest gebeuren dan de gevestigde orde hen voorschreef. Ze wilden elkaar meer zien en er ontstond een soort denktank.


Ideeën pitchen

Ze maakten voor hun ontmoetingen – met toestemming van de eigenaren - gebruik van kantoren, die ’s avonds leegstonden. “En dan was het ideeën pitchen geblazen, lekker vrij, geen overlegstructuur. Heel erg informeel”, zegt Chiara. “Ons standpunt is: ondernemen doe je nooit alleen, maar altijd samen. Om er zoveel mogelijk mensen bij te betrekken ben ik begonnen met ‘open koffie’s’. Daar ontmoetten we veel mensen en ontstonden goede ideeën. Deze flexwerkplekken in De Framboos zien wij ook als een plek om elkaar te ontmoeten. Daar zit volgens ons ook het succes in. Een flexwerkplek voorziet in de eerste plaats in de behoefte aan verbinding. Dan wordt het interessant. Er kunnen goeie deals uit voortkomen.”


Als voorbeeld noemt ze de websitecursus WordPress die zij samen met een andere gangmaker geeft. “Die cursus is tot stand gekomen omdat iemand met een idee daarover kwam. Samen hebben we dat verder opgepakt en zijn gewoon ‘blind’ begonnen. En nu loopt het goed.”

Een ander voorbeeld van de manier waarop de gangmakers hun ideeën gestalte geven is de Waarmaakdag die zij op 13 september houden. “Daar wordt je echt manisch positief van”, uit Chiara haar enthousiasme. “Het is een dag waarop mensen met bepaalde expertises anderen helpen. Zeg maar, een super ‘helpdag’. Dat is toch geweldig en zo inspirerend.”


 


 

25 jaar SWO

De kerntaak van Arie Feij, directeur van Stichting Werk & Onderneming is het faciliteren van startende ondernemers. Dit was ten tijde van oprichting echter niet de basisactiviteit.

De Stichting heeft vele veranderingen en ontwikkelingen ondergaan en bestaat pas sinds enkele jaren in de huidige vorm.
In het jubileumboek zijn de geschiedenis van de diverse panden van de SWO terug te vinden en komen o.a.  huurders en de directeur van de SWO, Arie Feij, aan het woord.

 

Klik hier voor de pdf versie van het boek 25 jaar SWO

Het boek is 2,5 mb met een langzame verbinding duurt het even voordat het geladen is.