‘De Ondernemersschool’
Een aanwinst voor de startende ondernemer in Leiden

Binnenkort starten we weer met de ondernemersschool in Leiden.

Wil je op de hoogte blijven over wanneer de voorinschrijving start, stuur dan een mailtje naar info@swo.nl.

De SWO neemt 75% van de kosten van de Ondernemersschool in Leiden voor haar rekening. Dit betekent dat de ondernemer in spe geen €275,-- voor de opleiding betaald maar €68,75 (ex.btw)

Qredits sluit met de Ondernemersschool naadloos aan bij de doelstellingen van de SWO. Waar de SWO voornamelijk een faciliterende rol voor startende ondernemers bij het voorzien van de juiste en betaalbare bedrijfsruimte heeft, zorgt Qredits met de Ondernemersschool ervoor dat de starter goed beslagen ten ijs komt door deze goed voor te bereiden met kleinschalige trainingen, persoonlijke coaching en eventuele kredieten.

Wat levert het op

De Ondernemersschool heeft één doel: jou zo goed mogelijk voorbereiden op het ondernemerschap.

De Ondernemersschool bestaat uit tien lesavonden  en een terugkomavond. De focus ligt op het schrijven van jouw ondernemingsplan en het vergroten van je ondernemersvaardigheden. Iedere lesavond komt er een thema aan bod.

Na het volgen van de Ondernemersschool:

  • Heb jij je ondernemingsplan geschreven
  • Kun je een volgende serieuze stap maken als ondernemer
  • Heb je je doelen voor je onderneming duidelijk voor ogen
  • Kun jij je plan pitchen
  • Heb je een netwerk opgebouwd met medecursisten
  • Kun je een krediet of coachingstraject aanvragen bij Qredits

Lesprogramma

We nemen je mee in de echte ondernemerswereld. Met een groep ondernemers in spe, maximaal twintig, schrijf je in tien weken tijd je eigen ondernemingsplan. Dit doe je onder begeleiding van docenten, ervaren ondernemers en professionals uit het bedrijfsleven.

Thema's

Thema's zoals persoonlijke effectiviteit, SWOT analyse, marktonderzoek, pitchen, Social Media en financiering komen aan bod. Elk thema wordt verzorgd door een expert op dat gebied.

Het lesprogramma:

  Onderwerpen Omschrijving van de avond
1 De kick-off, kennismaking, toelichting programma en de ondernemer.  Kennismaking met docent en medecursisten, toelichting van het lesprogramma. Gastles van een Qredits ondernemer.
2 De onderneming, je idee, doelgroep, missie en visie. Beschrijf het idee en je doelgroep. Hoe kun je jouw missie en visie vormgeven?
3 Het ondernemersklimaat in Nederland met o.a. rechtsvormen, verzekeringen en vergunningen Welke rechtsvorm past het beste bij jouw bedrijf? Met welke wetten, regels en vergunningen krijg je te maken? Welke verzekeringen zijn belangrijk voor ondernemers? Gastles over persoonlijke effectiviteit
4 De marktanalyse op macro-, meso- en microniveau, een sterkte en zwakte analyse en marketingdoelstellingen. Hoe kun je jouw markt analyseren? Wat zijn sterke en zwakke punten van jou als ondernemer en van de onderneming? Waar bevinden zich kansen en bedreigingen? Hoe formuleer ik marketingdoelstellingen SMART?
5 De marketingmix: product, prijs, plaats, promotie, presentatie en personeel. Hoe ga jij je 6 P’s in de praktijk brengen? Gastles over social media
6 Het verkoopproces: klanten werven, onderhandelen met klanten, algemene voorwaarden, aftersales en debiteurenbeheer. Hoe werf je klanten werven? Hoe stel je een offerte op? Wat zet ik in mijn algemene voorwaarden en wanneer zijn deze rechtsgeldig? Waarom is aftersales zo belangrijk? Hoe ga je om met slecht betalingsgedrag?
7 De inkoopmarkt: leveranciers, inkoopbeslissingen, inkoopproducten, onderhandelen met leveranciers Wie zijn je leveranciers? Op welke manier kun je onderhandelen? Met welke inkoopbeslissingen krijg je te maken? Gastles over het financiële plan
8 Het financiële plan met een begroting, overname en fusie, exploitatiebegroting, liquiditeitsbegroting en break-even Hoe stel je jouw financiële plan op? Hoe bepaal je de waarde van een onderneming bij een overname? En wat is de veiligheidsmarge?
9 Het belastingrecht: ondernemersaftrek, vennootschapsbelasting, modelovereenkomst, factuurvereisten en btw-aangifte Wanneer ben je ondernemer voor de belastingdienst? Welke fiscale voordelen heeft de eenmanszaak? Wanneer betaal je vennootschapsbelasting? Aan welke eisen moet je factuur voldoen? Gastles over presenteren en pitchen
10 De pitchavond: alle deelnemers presenteren hun plannen aan een deskundige jury.  Puntjes op de i met onder andere de inschrijving van het KvK en de administratie. Presenteer je jouw ondernemingsplan. En wat kun je nog verbeteren aan je plan? Met een deskundige jury bestaande uit een Qredits ondernemer, bedrijfsadviseur en de docent.
11 De terugkomavond/reünie: ondernemingsplan, financieel plan en verkoopplan. Hoe gaat het met iedereen? Welke vragen zijn er nog? Welke keuzes heb je gemaakt en waar loop je tegenaan?

 
Zelfstudie

In de lessen krijg je handvatten mee voor het schrijven van je plan. En leer je alle facetten van het ondernemerschap. Thuis ga je aan de slag met de e-learning Ik word EigenBaas. Je moet rekenen op ongeveer vier uur zelfstudie per week.

Aanmelden?
Ben je enthousiast geworden van dit idee en wil je je graag aanmelden? De officiële inschrijving is nog niet gestart, wel kun je je alvast voorinschrijven door jouw gegevens te mailen naar info@werkenonderneming.nl o.v.v. ‘Ondernemersschool2022/2023’.

Ondernemersschool

Start: -
Locatie: - , Leiden

Wil je meer weten of ons even spreken stuur dan een mailtje naar:

info@werkenonderneming.nl

of bel met

071- 513 82 67
en vraag naar Mathilde Koning